CV Christiaan Ingelse - organist

Christiaan Ingelse studeerde orgel bij Piet van Egmond en aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek te Den Haag bij Adriaan Engels en Wim van Beek. Bij het behalen van zijn solistendiploma ontving hij de zilveren Fock-medaille en de Nicolai-prijs.
Hij bekroonde zijn studie met het behalen van de Prix d’ Exellence. Ter voorbereiding hiervan specialiseerde hij zich in de Barokmuziek bij Gustav Leonhardt en in Wenen aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst bij Herbert Tachezi.

Christiaan Ingelse was ruim 30 jaar hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda en daarbij in het laatste jaar ook stadsorganist van Gouda.
Hij geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij maakte vele CD’s, waaronder een integrale opname op dubbel CD van het “Dritter Theil der Clavier Übung “ van Johann Sebastian Bach.

Zijn nieuwste cd-productie is: Christiaan Ingelse bespeelt de vier orgels van de Goudse Sint-Janskerk, waarop hij, naast het Moreau-orgel en het Leeflang koororgel, ook het kistorgel van Klop en het kabinetorgel van Mitterreither bespeelt.

Christiaan Ingelse is actief als componist van zowel koraalcomposities als andere, vrije werken voor orgel. Hij componeert in verschillende stijlen: barok, romantisch en gematigd modern.

Veel van zijn composities zijn als bladmuziek uitgegeven bij o.a. Den Hertog, Willemsen, Boeijenga, en Spiritoso

Hij maakte twee CD’s met eigen psalmcomposities: Canticum Novum en Psalmen, bron van inspiratie.

Christiaan Ingelse schreef een, inmiddels veel gebruikte, zesdelige nieuwe lesmethode voor kerkorgel: Organo Pleno, en een driedelig supplement Organo Pleno + (uitgegeven bij Uitgeverij Willemsen).

Hij won in in 2019 twee prijzen bij de door Orgelkids, i.v.m. hun 10 jarig jubileum georganiseerde, internationale compositiewedstrijd, namelijk een tweede prijs voor een orgelsolo voor het zgn. Doe-orgel en een tweede prijs voor een Bach-berwerking voor het Doe-orgel.

Christiaan Ingelse werkte als redacteur en auteur mee aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist (Uitgave: Boekencentrum)

www.christiaaningelse.nl

Chr. Ingelse achter Moreau-orgel - diamond line.jpg
228