Brilliante opnames
Diamond Line

Briljante opnames en klasse uitvoeringen voor liefhebbers

Alle muziek van Excellent Recording is excellent, we heten niet voor niets zo! Al onze muziek wordt met hoogresolutie techniek opgenomen. Dit geeft u als luisteraar en muziekliefhebber een extreem natuurgetrouwe klankweergave. Alsof u er tijdens de uitvoering bij bent!

Een select aantal muziekproducties ontvangt het predicaat ‘Diamond Line'.
Onder dit label brengen we specifiek repertoire uit, zoals de cd met koraalbewerkingen van Feike Asma en Jan Zwart door Vincent de Vries, de cd  Humble Regard  van Hugo Bakker, 1918 – de cd Organ Music from a new Era van Geerten van de Wetering  e.v.a.

Schitterende muziek voor de pure liefhebber.

Een keer genieten van onze opnames? Kom luisteren in onze studio, van harte welkom!

Excellent Recordings_DPA_Sonodor PS 402

Apparatuur Excellent Recordings

Wij beschikken over één van de meest natuurgetrouwe microfoonvoorversterkers en AD converters: de Merging Hapi.

De combinatie stelt ons in staat om naast de gewone CD resolutie van 44.1 kHz , op te nemen in 192 kHz. Hierdoor wordt het kwaliteitsniveau fors omhoog gebracht. In de klassieke opnamewereld is dit inmiddels gewoon geworden; binnen onze branche zijn wij hiermee toonaangevend.

De Hapi staat bekend om zijn enorm open en zeer natuurgetrouw realistisch geluidsbeeld, waarbij de plaatsing in het geluidsbeeld ook fabelachtig scherp is.

Deze apparatuur wordt door diverse , in kwalitatieve zin, toonaangevende opnamestudio’s gebruikt, zoals Channel Classics Studio en Northstar Recordings.  Verder heeft de bij de kenners bekende Bob Katz, ook aangegeven overrompeld te zijn door de kwaliteiten van dit Zwitserse product.

In combinatie met de door Rens Heijnis geupgrade DPA microfoons,  is de kwalitatieve standaard  op een zeer hoog niveau gekomen. De kenner zal dit geluidsbeeld direct weten te waarderen.

Wat ook bijdraagt aan deze zeer hoge opnamestandaard is het vermijden van lange kabelverbindingen tussen microfoon en voorversterker. Deze zijn zeer kort, zodat onderweg geen verlies plaatsvindt. Iedere kabel, hoe goed ook, heeft invloed op de klank.
 

Daarom gebruiken wij als microfoonkabel die van de wereldwijd bekende Van den Hul kabels. Deze zijn uitstekend in staat om ieder detail, zonder daarbij de klank aan  te tasten, van microfoon naar de Hapi te transporteren.

U zult dit horen in het geluidsbeeld, wat bij afluistering op kwaliteitsapparatuur een bijna drie-dimensionaal beeld oplevert.

diamond line_merging hapi

Geschiedenis

Steven Wielink, oprichter van Excellent Recordings, over het ontstaan en de geschiedenis en het van Excellent Recordings:

Hoe het begon.
Al van jongs af aan had de muziekweergave mijn bijzondere interesse. Nog in het analoge tijdperk kocht ik speciale persingen van LP’s, die een hoog kwaliteitsniveau hadden. Om dit niveau ook te kunnen beluisteren en waarderen werd uiteraard een goede hifi-installatie aangeschaft.

Ik was er bijvoorbeeld trots op dat de weergave van het orgel van de Notre Dame in Parijs de 32-voets registers de kopjes bij ons thuis deed rammelen.
Waar anderen zeiden dat het een goede opname betrof, was ik vaak nog kritischer en was het goede soms nog niet goed genoeg.

Na mijn huwelijk in 1980 is de interesse voor alles wat met audio te maken heeft nog verder uitgebouwd en ben ik uiteindelijk in mijn vrije tijd terecht gekomen in de opnamewereld.
Wat mij en vrienden van mij soms verbaasde was het regelmatig voorkomend bedroevende kwaliteitsniveau van opnamen binnen het segment van onder meer koorzang, samenzang en orgelmuziek. Waar in de klassieke opnamewereld een hoge kwaliteitsstandaard werd gehanteerd, leek dat binnen genoemd segment niet altijd aan de orde te zijn. Beoordeling van dat niveau vond nauwelijks publiekelijk plaats. Dat dit anders ging en gaat in de klassieke wereld blijkt uit de vakbladen zoals Luister.

Samen met enkele vrienden streefde ik  naar het maken van opnamen die de vergelijking met de opnamen van klassieke werken door bekende bedrijven in die tijd (Philips Classics o.a.) konden doorstaan. Een altijd weer nieuwe uitdaging in ruimten die je soms niet kende en waar je desondanks al luisterend naar de akoestische eigenschappen de juiste microfoonopstelling moest kiezen.

Ontstaan Excellent Recordings
In 1991 heb ik de eerste stap gezet naar een eigen bedrijf. Langzamerhand is dit bedrijf vanuit de hobby-sfeer gegroeid naar een professionele onderneming, waar de(geluids) kwaliteit hoog in het vaandel staat. Zo is het gehele traject, van opname tot en met de pre-master voor de fabriek, digitaal. Hoewel dit uitermate veel mogelijkheden biedt, blijven de oren en ervaring van de opnameleider maatgevend, omdat een minder goede microfoonpositie in principe nooit meer goedgemaakt kan worden in het afwerkingstraject.

Het audiovirus is ook overgedragen op één van mijn kinderen, Arend-Jan. Hij werkt sinds 2006 met enthousiasme bij Excellent Recordings. Ook hij is in hart en nieren liefhebber van high-quality opnamen.

Steeds weer blijft het voor ons de uitdaging om een product te maken dat een goede balans heeft tussen op te nemen materiaal,  zoals instrumenten, koren en dergelijke  en de ruimte waarin wordt gemusiceerd. Uit het steeds maar groeiende klantenpotentieel blijkt dat steeds meer mensen deze benadering weten te waarderen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een productie?

De koffie staat klaar!

Bel of mail ons
188