Curriculum vitae
Gerben Mourik
Stadsorganist Grote kerk Oudewater

Gerben Mourik (1981) behaalde het diploma Uitvoerend Musicus (1e fase) en de aantekening orgelimprovisatie in 2004. In 2006 behaalde hij zijn Master uitvoerend musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants conservatorium. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Tevens volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten. Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé.


Hij heeft een actieve concertpraktijk binnen en buiten Europa. Zo speelde hij buiten Nederland op belangrijke orgelfestivals te Alpe d’Huez, New York, Bergamo (twee maal), Perm, Toulouse, Gloucester, Liverpool, Salisbury, Ratingen, Aschaffenburg, Antwerpen, Himmerod, Düsseldorf (drie maal), Kopenhagen, Essen en Oxford.

Gerben besteedt in zijn programma’s ruim aandacht aan de Nederlandse componisten; ook speelde hij met Jan J. van den Berg de complete orgelwerken van Adriaan C. Schuurman in op twee dubbelcd’s. De productie ‘Audite Nova’ (2011) met opnamen van vijf Nederlandse orgels uit de periode 1950-1970 (met 20e eeuws repertoire) werd zeer positief ontvangen en werd in 2012 gevolgd door een cd vanuit Denemarken met 3 orgels van Poul-Gerhard Andersen. De laatste jaren verschenen tevens 3 cd’s op zijn eigen label Vita Recordings. De laatste release betreft de productie Audite Nova 3, met opnamen van 20e eeuwse composities uit de traditie van de ‘Orgelbewegung’, opgenomen op de orgels in de Martinskirche te Kassel en de Kiliansdom te Würzburg.

Als organist was hij werkzaam in Rotterdam (1998-2000), Klundert (2000-2006), en per 1 juli 2006 is hij organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater.
Gerben nam deel aan diverse improvisatie-concoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; De jury kende Mourik deze prijs unaniem toe.

In april 2013 werd hij benoemd als Stadsorganist van Oudewater. In juni 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I aan het Utrechts Conservatorium, hoofdvakdocent was Mark Lippe.

Gerben Mourik_diamond line
213