Organist Lebuinuskerk Deventer
Kirstin Gramlich

CV Kirstin Gramlich

Kirstin Gramlich studeerde Kirchenmusik aan de Hochschule für Musik Keulen. In 2001 kwam zij naar Nederland voor een Masteropleiding Orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar hoofdvakdocent was Jos van der Kooy. Deze studie ronde zij in 2004 met lof van de jury af. Sindsdien heeft zij een internationale concertpraktijk opgebouwd en concerteerde op diverse gerenommeerde orgels in Nederland en daarbuiten. Kirstin Gramlich werd in september 2013 benoemd als cantor-organist van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer. Ze is de vaste bespeler van het monumentale in 2018 geheel gerestaureerde Holtgräveorgel en artistiek leider van de Lebuinuscantorij. Daarnaast is ze oprichter van het Uriëlconsort, een vocaal ensemble eveneens verbonden aan de Lebuinuskerk en de kindercantorij "De Torenvalkjes" aldaar.

Haar repertoire als organist en dirigent bestrijkt een aanzienlijke deel van de muziekgeschiedenis en rijkt van de zeventiende eeuw tot hedendaagse improvisatie-experimenten. De muziek van Joh. Seb. Bach, het orgeloeuvre van Max Reger en hedendaagse muziek nemen op dit moment een prominente plek in haar werkzaamheden en interesse in. Daarnaast zoekt Kirstin Gramlich steeds naar wegen om het orgel en de orgelmuziek op aantrekkelijke wijze over te brengen aan de volgende generatie. Sinds 2015 speelde ze meerder keren met veel succes de kindervoorstelling “De Tovenaarsleerling” samen met acteur Frank Groothof. In december 2019 gaat ze een samenwerking aan met wetenschapsjournalist op het gebied van de sterrenkunde Govert Schilling.

Voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelmuziek werd ze genomineerd voor de Sweelinck/Muellerprijs 2009.

Kirstin Gramlich studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Sinds 2010 heeft ze onder andere J. Haydn “Die Schöpfung”, F. Mendelssohn-Bartholdy “Elias” en B. Britten “Saint Nicolas” (2012), G.F. Händel “Coronation Anthems” in grootschalige koor-en orkestprojecten kunnen uitvoeren. Daarnaast is ze dirigent van het Boxmeers Vocaal Ensemble waarmee ze in mei 2019 een succesvolle tournee door Baskenland heeft ondernomen. Het koor neemt deel aan trainingen en masterclasses en zal in oktober onder haar leiding in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor- concert "O sacrum convivium" in Cuijk te horen zijn.

Ze is lid van de programmacommissie van twee concertstichtingen, de Zaterdagmiddagconcerten Deventer en de Lebuinusconcerten Deventer.

Kirstin Kramlich - organist Lebuinuskerk Deventer
230