Nieuws
Diamond Line

Op vrijdag 17 mei (20.15 uur) vindt in de Oud-katholieke kathedraal te Utrecht (Willemsplantsoen, t.o. Utrecht CS/Hoog Catharijne) de presentatie plaats van de nieuwe 3 CD-box

'César Franck – de twaalf orgelwerken, en meer'

Piet van der Steen speelt op het Cavaillé-Coll-orgel in de Notre Dame te Épernay (F)

De polyfone gelaagdheid in veel Franck-orgelwerken vraagt helderheid in de stemmenbeweging; daarenboven vraagt Franck een klankscala van mystieke introvertie tot en met een imposant Grand choeur, dat een grote ruimte vult, maar niet overschreeuwt.

Het fraaie orgel in de monumentale neo-gotische kerk (1905) Notre-Dame te Épernay is een instrument uit de zg. middenperiode van Cavaillé-Coll: een romantisch klankbeeld; de intonatie kent nog 'klassieke' elementen.

Opgenomen zijn zestien orgelwerken ('de twaalf' plus nog vier pièces posthumes);

op harmonium speelt Piet van der Steen een Suite uit l'Organiste en de bekende Prélude, fugue, variation in Francks eigen bewerking voor harmonium en piano op een Debain- drukwindharmonium uit 1859, met Niek de Vente, piano.

In het booklet staan artikelen over de in onze tijd actuele tempo-problematiek bij Franck; over 'wat is het beste orgel voor Franck?' en over speeltechnische problemen bij Franck.

Piet van der Steen hield zich in zijn inmiddels meer dan vijftigjarige organistenloopbaan langdurig bezig met Francks kunst, met zowel zijn orgel- als met zijn harmoniumwerken.

Al in 1976 behaalde hij de Eerste Prijs op het eerstgehouden Nationaal Concours César Franck in Haarlem; in 1985 realiseerde de toen pas opgerichte Stichting Orgelprojecten Nederland op zijn initiatief het omvangrijke project 'César Franck en het orgel ten tijde van het Second Empire', waarin ook veel onbekend orgelwerk van Franck en tijdgenoten boven water kwam.

De 3 CD-box 'César Franck – de twaalf orgelwerken, en meer' wordt in opdracht van Stichting Orgelprojecten Nederland (stg.orgelprojecten@gmail.com) uitgebracht door Excellent Recordings uit Nunspeet onder het sublabel Diamond line.

In het concert op 17 mei speelt Piet van der Steen werken van Titelouze, Messiaen, Franck en Reger. De presentatie vindt aansluitend plaats met de uitreiking van een exemplaar van de nieuwe tripel cd-box aan enkele personen die zich voor de totstandkoming van deze productie verdienstelijk hebben gemaakt.

De toegang is vrij; iedere belangstellende is welkom. De nieuwe productie is eenmalig voor een gereduceerde prijs verkrijgbaar.

franckcesar.jpg
187