Peter van Dijk (1952, Groningen) studeerde orgel, klavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Sinds 1970 woont en werkt hij in of vanuit de stad Utrecht.

Van 1971 tot 2013 was hij (cantor-)organist van achtereenvolgens de Willem de Zwijgerkerk en de Tuindorpkerk te Utrecht. Vanaf 1990 dient hij de Hervormde Gemeente/Protestantse Gemeente Utrecht als orgeladviseur. Van 1977 tot 1984 was hij hoofdredacteur van het maandblad Het Orgel. Als programma-medewerker en muziekregisseur werkte hij van 1980 tot 2001 voor de KRO en van 1989 tot 2001 eveneens voor Radio Nederland Wereldomroep. Sedert 1989 is hij tevens als zelfstandig orgeladviseur actief.

Peter van Dijk is mede-oprichter van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON), was van 2004 tot 2013 deszelfs eerste voorzitter, is mede-oprichter (2009) en bestuurslid van de Landelijke Opleiding tot Orgeladviseur (LOTO) en was actief betrokken bij de totstandkoming van de certificering van orgeladviseurs in 2012.

Peter van Dijk geniet een grote internationale reputatie als organist, (gecertificeerd) orgeladviseur, masterclass-docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen en publicist. Zijn spel is op ruim 45 CD’s vastgelegd en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken over (orgel)muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie).

De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij tevens als organist een belangrijke bijdrage leverde, ontving in 2003 een Edison. In 2011 werd hij onderscheiden met de Speld van de Stad Utrecht vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse orgelcultuur in binnen- en buitenland.

Als orgeladviseur was c.q. is hij betrokken bij vele nieuwbouw- en restauratieprojecten in Nederland (onder meer in samenwerking met de Commissie orgelzaken voor de PKN en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Polen en Tsjechië. In 2013 is hij als orgeladviseur een samenwerkingsverband aangegaan met Jaap Jan Steensma.

foto peter van dijk.jpg
225