Variaties

Variaties - Hans van Haeften, orgel

Op de CD staat de prelude in g klein (BWV 148) van Dieterich Buxtehude. Na een wervelende toccata-inleiding volgen er 3 korte fuga’s en een passacaglia. Al deze onderdelen zijn gebaseerd op de eerste drie noten van het stuk of een variatie daarvan. In al zijn diversiteit houdt ditzelfde thema het stuk bij elkaar.

Naast de Duitse Barok is ook de Duitse Romantiek ruimschoots vertegenwoordigd met de ‘Introduktion, Variationen und Fuge über ein Originalthema’ (Opus 73) van Max Reger. Dit stuk van symfonische proporties laat alle klankschakeringen van het orgel horen. Het wiegende thema wordt voorafgegaan door een virtuoze inleiding en gevolgd door 13 zeer afwisselend variaties. Niet alleen de melodie ondergaat veranderingen, maar ook de harmonie, het tempo, de structuur en de sfeer ondergaan heftige wijzigingen. In de laatste variatie keert de rust weer, waarna nog een zeer ingenieuze dubbelfuga volgt.

Met ‘Variations sur un Noël Angevin’ van Gaston Litaize is ook de Franse school vertegenwoordigd. Het vrolijke thema zorgt voor een luchtige noot op de CD. Het thema ondergaat in de variaties duidelijk invloeden van de Romantiek, Jazz en Marcel Dupré maar blijft licht van sfeer.

Ook Bach doet van zich horen op deze CD. Ik bewerkte 2 bekende koraalvoorspelen door er extra stemmen doorheen te weven. Een werkwijze die Bach zelf ook niet onbekend was.

Deze CD geeft een prachtige dwarsdoorsnede van 300 jaar orgelliteratuur met verrassende en gevarieerde meesterwerken.

Voor € 16,95

1 Het eerste woord - Improvisatie 2.26
2 Praeludium in g moll (BuxWV 148) - Dieterich Buxtehude 7.10
3* Koraal, variatie en canon ‘Die ons schiep’ - Hans van Haeften 2.32
4* Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ - J.S. Bach / Hans van Haeften 2.59
5* Wer nun den lieben Gott lässt walten - J.S. Bach / Hans van Haeften 4.22
6 Het hoogste woord daalt uit het licht (koraal en variaties) - Hans van Haeften 6.29
7* Meditatie: Zolang wij ademhalen - Hans van Haeften 1.33
8 Variations sur un noël angevin - Gaston Litaize 7.42
9* Prière psaume 16 ‘Préserve-moi, ô Dieu’ - Hans van Haeften 5.29
10* d’ Almachtige is mijn herder en geleide - Hans van Haeften 1.48
11-26 Introduktion, Variationen und Fuge über ein Originalthema
(opus 73) - Max Reger 34.15
11 Introduktion - 7.08
12 Thema - 1.34
13-25 Variationen - 20.15
26 Fuge - 5.20
27 Het laatste woord - Improvisatie

* bladmuziek apart verkrijgbaar via hansvanhaeften.com

Hij is als cantor-organist werkzaam bij de Vredeskerk te Nijkerk. Hij geeft les in orgel- en pianospel, met veel aandacht voor improvisatie en het aanleren van goede studiemethodes. In 2017 is hij gestart met de website liedboekvoorspelen.nl waar hij zijn eigen composities uitgeeft. In 2019 publiceerde hij zijn improvisatie-lesmethode ‘Dat kan ik ook!’.

Hans studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy, Katy Satur en Theo Goedhart. Zijn orgelstudie sloot hij in 2011 af met een concert in de oude Bavo in Haarlem. Hij volgde verschillende masterclasses in orgelliteratuur en improvisatie, onder andere bij Ton Koopman, Jean-Claude Zehnder, Daan Manneke, Loïc Maillé, Peter Planyavsky, Jürgen Essl en Hayo Boerema. Zanglessen kreeg hij tijdens zijn conservatoriumtijd van Stephani Gericke, en later privé van Bas Ramselaar.

Lees hier de volledige CV van Hans van Haeften

High resolution 24bit 88.2kHz - Microfoons: DPA 4006 (gemodificeerd door Rens Heijnis)
en Sonodore rcm 402 - Microfoonvoorversterker: Merging Hapi

Orgelnieuws.nl (Peter Sneep)

Enkele citaten uit de recensie:

  • Organist Hans van Haeften heeft een opvallende en aantrekkelijke cd gemaakt met als titel 'Variaties'. De cd bevat heel wat verrassingen.
  • 'Erg leuk bedankt en heel mooi gedaan'
  • 'Wat van Haeften doet is overrompelend'
  • Catharinakerk Eindhoven - diamond line - hans van heaften
  • foto joris 2-.jpg
195