Nieuws
Diamond Line

Binnenkort verschijnt in samenwerking met Diamond Line de debuut-CD van organist Hans van Haeften. Onder de naam ‘Variaties’ speelt van Haeften diverse werken uit de orgelliteratuur en enkele improvisaties op het orgel van de Catharinakerk Eindhoven.

De CD opent met de prelude in g klein (BWV 148). Na een wervelende toccata-inleiding volgen er 3 korte fuga’s en een passacaglia. Al deze onderdelen zijn gebaseerd op de eerste drie noten van het stuk of een variatie daarvan. In al zijn diversiteit houdt ditzelfde thema het stuk bij elkaar.

Naast de Duitse Barok is ook de Duitse Romantiek ruimschoots vertegenwoordigd met de ‘Introduktion, Variationen und Fuge über ein Originalthema’ (Opus 73) van Max Reger. Dit stuk van symfonische proporties laat alle klankschakeringen van het orgel horen. Het wiegende thema wordt voorafgegaan door een virtuoze inleiding en gevolgd door 13 zeer afwisselend variaties. Niet alleen de melodie ondergaat veranderingen, maar ook de harmonie, het tempo, de structuur en de sfeer ondergaan heftige wijzigingen. In de laatste variatie keert de rust weer, waarna nog een zeer ingenieuze dubbelfuga volgt. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse organist van deze compositie een CD-opname durft te maken.

Met ‘Variations sur un Noël Angevin’ van Gaston Litaize is ook de Franse school vertegenwoordigd. Het vrolijke thema zorgt voor een luchtige noot op de CD. Het thema ondergaat in de variaties duidelijk invloeden van de Romantiek, Jazz en Marcel Dupré maar blijft licht van sfeer.

Ook Bach doet van zich horen op deze CD. Hans bewerkte 2 bekende koraalvoorspelen door er extra stemmen doorheen te weven. Een werkwijze die Bach zelf ook niet onbekend was.

Van Haeften geniet bekendheid als improvisator, mede door het verschijnen van zijn improvisatie-lesmethode en het winnen van meerdere improvisatieconcoursen. Improvisaties en ook eigen werk zullen op deze CD dus niet ontbreken.

Deze CD geeft een prachtige dwarsdoorsnede van 300 jaar orgelliteratuur met verrassende en gevarieerde meesterwerken.

Catharinakerk Eindhoven - diamond line - hans van heaften
187